Tisková zpráva

Charitativní organizace Latter-day Saint Charities a Muslim Aid postavily v Bosně a Hercegovině 2 720 skleníků

Projekt, který začal skromně příspěvkem 20 skleníků v roce 2014, se rozrostl do mnohem většího společného úsilí charitativních organizací Latter-day Saint Charities a Muslim Aid, v rámci něhož bylo v Bosně a Hercegovině spolufinancováno přibližně 2 720 skleníků. Latter-day Saint Charities je humanitární organizace Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů.

Friend2Friend01
Friend2Friend01
Muslim Aid2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Od počátku 21. století se až 31 procentům nezaměstnaných lidí v Bosně a Hercegovině nedaří dosáhnout soběstačnosti prostřednictvím společensky přínosné práce, i když se o to snaží.

Z tohoto důvodu se Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů v roce 2014, kdy nezaměstnanost dosahovala znepokojivých 27 procent, rozhodla, že nejúčinnější bude spolupracovat s dlouhodobě uznávanou charitativní organizací Muslim Aid, a tehdy začal projekt zaměřený na skleníky.

Nabízí se otázka, proč právě skleníky? Skleníky, které chrání plodiny před bosenským počasím, ztrojnásobují délku vegetační doby a zdvojnásobují výnos plodin, které v nich rostou. Díky tomu poskytují šestkrát větší příležitost pro pěstování plodin, což rodinám umožňuje zajistit si obživu a přebytek úrody prodávat. Lidé získají spolu se skleníky i tu nejlepší šanci uspět. Každý jednotlivec nebo rodina, kteří mají to štěstí, že skleník dostanou, také projdou odborným zaškolením, které jim osobně zajistí kvalifikovaný agronom, a obdrží semena a sazenice pro první rok hospodaření a další pravidelnou podporu.

Darování skleníku a poskytnutí souvisejících školení nezbytných pro to, aby příjemce mohl skleník plně využít, namísto nabízení potravin samotných, skutečně představuje dar, který dává dál. A opravdu to tak funguje, protože 90 procent skleníků darovaných před pěti nebo více lety je stále v provozu.

Je tomu tak i v případě padesátiletého Elkaze Huseina, který se se svou ženou živí prodejem přebytečných paprik a rajčat. I když měl Elkaz dříve kvůli svému statusu uprchlíka a potížím s duševní nemocí problém najít si práci, nyní se těší větší soběstačnosti. Letos spolu s manželkou pěstují jahody v naději, že jim to přinese ještě větší výdělek.

Muslim Aid Greenhouse 01
Muslim Aid Greenhouse 01
Huseinova žena držící hrst jahod, které se letos rozhodli pěstovat.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

34letý Haris Alajbegovic získal díky projektu zaměřenému na skleníky klid v duši díky vědomí, že pro své dva syny a pro své rodiče bude mít zdravé potraviny, při jejichž pěstování nebude nutné požívat pesticidy. „Toto,“ říká, „je pro mě nedocenitelné.“

Muslim Aid Greenhouse 02
Muslim Aid Greenhouse 02
Haris Alajbegovic ajeho dva synové před jejich skleníkem.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Muslim Aid se jako náboženská mezinárodní nevládní organizace snaží pomáhat chudým lidem v mnoha zemích Afriky, Asie a Evropy a překonávat jejich utrpení.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.