Tisková zpráva

Dobrovolníci z řad Svatých posledních dnů spolupracují s organizací Habitat for Humanity na výstavbě domů v Rumunsku

Mladí dospělí členové a misionáři Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů se na konci září 2023 sešli v obci Țuțora nedaleko rumunského města Jasy s týmem organizace Habitat for Humanity, aby pomohli se stavbou domů pro rodiny v nouzi. s týmem organizace Habitat for Humanity, aby pomohli se stavbou domů pro rodiny v nouzi. Během dvou dnů tito dobrovolníci spolu s rodinami, pro které jsou tyto domy určeny, stavěli krovy, omítali, malovali, stavěli sádrokartonové zdi a dělali mnoho dalších prací.

Habitat for Humanity je nezisková organizace, která se zabývá stavěním a opravami domů pro lidi žijící v chudobě. Tato charitativní organizace staví příbytky a působí ve více než 70 zemích, čímž dává lidem po celém světě možnost mít útočiště v podobě vlastního domova.

„Existuje mnoho statistik týkajících se chudoby v Rumunsku,“ řekl koordinátor projektu Adrian Magda. „Pod jednou střechou nebo v témže bytě často žijí i dvě nebo tři generace. Takto žije téměř třetina Rumunů. Téměř polovina těchto domácností, zejména ve venkovských oblastech, stále nemá v domě toaletu.

Vodu čerpá mnoho lidí stále ještě ze studny. To není příliš moderní, jak by to mělo být,“ dodal Magda.

Budované domy jsou navrženy tak, aby poskytovaly dostatečný obytný prostor pro pohodlné bydlení rodin, které se do nich stěhují, s napojením na kanalizaci, s tekoucí vodou a s elektřinou pro náležité osvětlení a pro spotřebiče – jde o luxus, který tyto rodiny dříve neměly.

Skupina zapojených dobrovolníků přijela z celého Rumunska, a dokonce i z dalších evropských zemí, přičemž odložili práci nebo školu, aby se mohli do tohoto stavebního projektu zapojit. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů podpořila jeho realizaci nejen tím, že poskytla dobrovolníky, ale také na projekt přispěla finančně, čímž pomohla s dodávkou stavebních materiálů. Spolu s dobrovolníky pomáhaly při stavbě i rodiny, které budou tyto domy obývat.

V závěru druhého dne, po dokončení jednoho z dvojdomků, se všichni shromáždili. Rodinám, které tyto domovy dostaly, byly předány klíče na znamení toho, že jsou nyní vlastníky domu. Mezi nimi byla i Daniella, která řekla: „Jsme velmi vděční za vaši pomoc při stavbě tohoto domu, který odteď bude naším domovem.“

Roberto Pătrășcoiu, ředitel organizace Habitat for Humanity v Rumunsku, řekl: „Chtěl bych vyjádřit hlubokou vděčnost organizaci Latter-day Saint Charities.“ A dodal: „Vaše pomoc přesahuje pouhou stavbu čtyř zdí a střechy. Je to nový domov pro dvě rodiny.“

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.