Tisková zpráva

Mladí členové a přátelé Církve se setkali na mezinárodní konferenci

Česká republika opět po roce hostila mezinárodní konferenci pro mladé svobodné dospělé (YSAC). V Ledči nad Sázavou na Vysočině se sešlo kolem 120 mladých svobodných členů a přátel Církve (18–30 let).

Účastníci konference dorazili celkem ze 14 států střední a východní Evropy. Od 9. do 13. července měli mladí možnost účastnit se lekcí institutu, duchovních setkání, workshopů, sportovních a venkovních aktivit a každý den byl zakončen tanečním večerem.

 

Hlavním tématem konference bylo shromažďování Izraele. Účastníci byli rozděleni na 12 kmenů Izraele, ve kterých se učili o významu této zásady. Na ranních lekcích institutu se mladí dívali na tuto nauku spíše z historického hlediska a připomínali si také začátky Církve v Československu za dob komunistického režimu. Na firesidu s Olgou Camporou se mohli například dozvědět, že Svatí v této době používali malé výtisky Knihy Mormonovy v červeném vázání, které připomínalo komunistické spisy. Mluvilo se také o misionářské práci a kázání evangelia ve světě. Mladí se učili i prostřednictvím aktivit a her zaměřených na učení Ježíše Krista.

„Change yourself and change the world“ („Změň sám sebe a změň svět“) bylo oficiálním mottem letošní konference. Do značné míry byl tak program zaměřen na službu sobě navzájem i druhým, což je charakteristickým znakem Kristova života. Účastníci vyrobili několik desítek barevných fleecových dek pro lidi, kteří žijí v domovech pro seniory. Tyto deky byly rozdány misionářským manželským párům, které je ve svých oblastech darují potřebným. Další skupina mladých psala svědectví, která pomohou misionářům v jejich práci.

K shromážděným promluvil územní sedmdesátník K. Roy Tunnicliff, president chrámu Freiberg Viktor Wadosch, president české a slovenské misie Jacob G. Gehring a mnozí další.

Nikola Stojkovic, 24letý účastník z Makedonie, se po skončení akce podělil o své dojmy: „Konference byla skvělá. Pro mě to byla příležitost poznat nové lidi a slyšet jejich svědectví ohledně učení našeho Spasitele, Ježíše Krista. Některé příběhy se mě velmi dotkly a pomohly mi při sdílení mých vlastních zkušeností. Jsem také vděčný za ty, kteří nás učili o pravé lásce od našeho Stvořitele. Všichni jsme sjednoceni pod praporem našeho Nebeského Otce.“

„Je to skvělá příležitost, jak poznat nové lidi z různých zemí a načerpat duchovní posilu. Těžko říct, která část byla nejlepší, jestli to byly duchovní myšlenky, ranní studium písem, taneční večery, anebo jídlo. Já osobně jsem se naučila, jak důležité je podporovat nové členy a zájemce, aby se cítili vítaní. Líbila se mi myšlenka, že nikdo nemůže zastavit Boží dílo, pouze ho můžeme posouvat kupředu. Také jsem si odnesla praktické zkušenosti, jak se starat o rodinný rozpočet nebo jak si stanovovat cíle,“ popsala své pocity členka organizačního týmu, Klára Řezáčová.

Konference pro mladé svobodné dospělé členy a přátele Církve (YSAC) se konají každý rok o letních prázdninách po celém světě a jejich účelem je pomoci účastníkům přilnout těsněji k Bohu a ke Spasiteli Ježíši Kristu, navázat a prohloubit přátelství s dalšími lidmi, kteří mají stejná měřítka a přesvědčení, a strávit několik dnů duchovními, společenskými i zábavnými činnostmi. V roce 2020 by se měla akce konat v Maďarsku.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.