Tisková zpráva

Potraviny, jídlo a přátelství pro ukrajinské uprchlíky v Rumunsku 

Mezináboženská spolupráce zajišťuje jídlo a hygienické balíčky

Vysídlení Ukrajinci se i více než dva roky poté, co začal konflikt v jejich vlasti, stále drží naděje, že se budou moci vrátit domů, a mezitím budují svou existenci v nových zemích. Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů pomáhá evangelické církvi La Răscruce, která provozuje komunitní centrum v rumunském městě Jasy, poskytovat pomoc uprchlíkům, kteří tam žijí.  

Adrian Palady z La Răscruce si všiml, že Ukrajincům žijících v Jasech se nedostává základních potravin a hygienických potřeb, a požádal o pomoc Církev.  Před dvěma lety, když vypukl konflikt na Ukrajině, La Răscruce a Církev spolupracovaly na distribuci hygienických balíčků, které darovala Církev.  La Răscruce také poskytovala humanitární služby přímo na Ukrajině v těchto městech:  Oděsa, Izmajil, Vinica, Kyjev, Chmelnyckyj a Cherson.  Uskutečnilo se více než 25 cest na Ukrajinu. 

Většinu Ukrajinců v Rumunsku tvoří ženy, děti a lidé se zdravotním postižením. Jazyková bariéra, nutnost starat se o malé děti a fyzické obtíže jim ztěžují hledání zaměstnání.  Vzhledem k délce konfliktu byly navíc omezeny podpůrné zdroje. 

V reakci na tuto žádost darovala Církev základní potraviny a hygienické potřeby 250 ukrajinským rodinám. Členové kongregace z La Răscruce se spojili s dalšími členy Církve v centru La Răscruce, aby shromáždili potraviny a hygienické potřeby. Církev také během dvou měsíců darovala 3 000 hotových jídel Ukrajincům v Jasech, kteří nemohou vycházet z domu, což jim umožnilo vychutnat si každý den teplé jídlo. 

Jeden z příjemců jídel napsal Adrianovi: „Děkujeme, že jste vždy s námi, s lidmi z Ukrajiny.  Za podporu a péči, za schopnost pomoci nám v těžkých chvílích.“  Další žena napsala: „Když jsem vybalila tašky s potravinami, začala jsem plakat a děkovat Bohu, že jsou na zemi lidé jako vy.“   

Adrian vysvětlil, že kromě poskytování materiální pomoci jde také o to, aby si uprchlíci připomněli, že ostatní lidé na ně nezapomínají a že nejsou sami.  Tato mezináboženská spolupráce požehnala ukrajinským rodinám, které obdržely potraviny a hygienické potřeby, a zároveň vytvořila nová přátelství, důvěru a porozumění mezi všemi, kteří se na tomto projektu podíleli.   

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.