Tisková zpráva

Kůlový relaxační týden v Hotelu Štamberk

O tom, čeho chtělo předsednictvo kůlu dosáhnout organizací této akce, není pochyb. Její účel nese už samotný název akce a obsah jednoduché pozvánky. Šlo tady o relaxaci, odpočinek a duchovní naplnění. Ke splnění cíle měl přispět nejen program, ale hlavně krásné místo a lidé, kteří se tam potkali. O zdaru svědčí spokojení účastníci, kterým se domů odcházelo jen těžko.

Kůlový relaxační týden byl rozdělen na tři turnusy tak, aby si na místě každý našel sobě blízké účastníky, program a zároveň se mohlo s ohledem na kapacitu hotelu tohoto pobytu zúčastnit co nejvíce lidí. Pobyt byl určen primárně pro členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů z celé České republiky. Ubytování, celodenní stravu a pitný režim i program zajišťoval finančně i organizačně Kůl Praha. Místní, regionální i národní úroveň správy Církve je v rukou především neplacených neboli laických vedoucích. A nejedná se jenom o vedoucí. Do chodu a organizace nedělních bohoslužeb i mimo nedělních aktivit jsou zapojeni jednotliví členové. Většinu aktivních členů tak běžně čeká na akcích nějaká ta „povinnost“ a někdy není prostor s přáteli strávit nevázaně čas a povykládat si. A přesně na to na Štamberku čas byl. A nejenom čas, ale dle účastníků to vypadalo i na to správné místo:  

„Štamberk je jedno z mých nejoblíbenějších míst v České republice. Je tam samozřejmě bazén a sauna, čtyřkolky, luky a vzduchovky a dobré jídlo, ale tyto věci mohou být kdekoliv jinde v jakémkoliv jiném hotelu. Co ale na Štamberku je jiného, je to, že se nenachází poblíž žádného velkého města, takže tam není nikde žádné hučení aut či jiných dopravních prostředků, je tam klid. Je tam také čerstvý vzduch a krásná příroda. Ještě jedna věc se mi na tom místě líbí snad ještě více než ty ostatní. Všichni lidé, se kterými jsem tam byla, byli příjemní, zvlášť ti, co tam pracují. Štamberk by nebyl Štamberk bez příjemných lidí. Jsem ráda, že jsem teď nedávno měla tu příležitost to krásné místo navštívit a klidně bych jela hned znovu,“ popisuje krásně Amálie (15).

Pojďme se spolu podívat, co se během Kůlového relaxačního týdne dělo.

PRVNÍ TURNUS byl určen primárně pro jednotlivce a rodiny s mladšími dětmi. I když téměř celý turnus propršelo, na Štamberku nebylo o zábavu nouze ani v tomto počasí. Děti se mohly zapojit do různých aktivit jako protahování lanem a plnění dalších úkolů. „Nejvíce se mi líbilo vyrábění,“ objasňuje Nikolka (6). Na místě si totiž děti také malovaly vlastní textilní tašky či vyráběly rytířské a princeznovské kostýmy (spojené s písmy nebo s Blaníkem – místem opředeným pověstmi o rytířích, každý si může vybrat). Anička (4) pobyt shrnula následovně: „Líbili se mi tam kamarádi, malování, pohádky, koupání, bonbónky i sbírání houbiček v dešti s Kristýnkou.“ Ostatně hraní s kamarády ocenila i Eliška (4) a snad všechny další děti. Přátele a čas s nimi strávený si užívali i dospělí. „Na Hotelu Štamberk jsme po 3 letech omezení pandemie potkali naživo přátele z jiných sborů a naše dvě děti si moc užily vyrábění a pohybové hry v tělocvičně. I když většinu času pršelo, byla to skvělá akce!“ oceňuje pobyt Magda (33). Pro dospělé zde byl připraven výběr aktivit spojených s cvičením, relaxací, genealogickou prací, tancem či ukázkou a vyzkoušením si výroby čokoládových bonbónů. Relax v sauně a vířivce ocenily všechny věkové kategorie. Nakonec se počasí přece jenom umoudřilo a účastníci se tak mohli podívat na místní slepičí farmu a také si zaplavat ve venkovním bazénu. Nicméně nechybělo ani duchovní občerstvení. Zatímco se večer děti podívaly na pohádku, dospělí účastníci se sešli u duchovních zamyšlení a diskuzí. „Potěšilo mě, že jsme se vzájemně mohli dělit nejen o pozitivní duchovní zážitky, ale také diskutovat o výzvách, které nám život přináší, například v roli rodičů. Jsem ráda, že jsem mohla důležité otázky prodiskutovat v přátelském kruhu bratrů a sester a odnést si s sebou praktické rady i povzbuzení,“ ocenila večerní debaty Hana (35).

DRUHÝ TURNUS určený pro jednotlivce a rodiny s dětmi byl zároveň spojený s táborem pro mladé muže a mladé ženy (mládež ve věku 11–18 let). Mimo jiné to znamenalo například i to, že vedle hotelu vyrostlo malé stanové městečko pro mládež, které se postaralo spolu s počasím o dobrodružství samo o sobě. A jelikož zde probíhal tábor, přizpůsobil se tomu i režim dne. Ten začínal budíčkem, rozcvičkou, snídaní a studiem písma a pokračoval zajímavými aktivitami až do večera. Do nich byly zahrnuty nejenom hry, výlet, výroba korálkových náramků či osvojení znalostí a zručností spojených s nouzovými situacemi, ale i služba. A samozřejmě nechyběla zábava v různých podobách včetně střelby z luku, vzduchovky či jízdy na čtyřkolkách. No a večer nechyběly ani firesidy, jak zmiňuje Tomáš (14): „Na táboře se mi líbily firesidy. Jeden si pro nás

připravili Skousenovi – misijní president s manželkou, kteří mluvili o budování pomyslných mostů. Druhý fireside měli Navrátilovi, kteří se s námi podělili o zážitky z misie.“ Jak je vidět, duchovní části programu včetně svědeckých táboráků bývají mládeží na táborech často oblíbené.

POSLEDNÍ TŘI DNY relaxačního pobytu na Štamberku byly věnovány mladým svobodným dospělým a svobodným dospělým. Mladí svobodní dospělí měli připravenou také celou řadu aktivit. V pondělí večer po příjezdu proběhl fireside s presidentem Čadeni, který mluvil o důležitosti jak časné, tak duchovní soběstačnosti. V úterý dopoledne proběhl projekt služby v místních sadech, jehož úkolem bylo vyplít záhony kolem malin. Odpoledne pak měli všichni možnost vybrat si z volnočasových aktivit, kterými byla lukostřelba nebo projížďka na čtyřkolkách, a k večeru se účastníci vydali na Velký Blaník. Procházka se všem moc líbila, a i když jedna menší skupinka na cestě trošku zabloudila, nakonec se nahoře všichni šťastně sešli. Velká část se pak rozhodla dojít zpět na hotel pěšky, a když dorazila, už je čekalo opékání špekáčků a koncert. „Bylo to všechno moc příjemné a věřím, že celá skupinka asi 15 mladých svobodných dospělých si pobyt moc užila,“ dodává Veronika (25).

A jak na otázku „Co se vám na Štamberku líbilo nejvíce?“ odpověděla Miroslava (69)? „Na relaxačním pobytku na Štamberku jsem byla poprvé a byla jsem tím vším úplně okouzlena. Je to úžasný kout, poměrně vzdálený od hlučné civilizace; procházky přírodou, kde člověka nic neruší. Nádherně upravený hotel, který poskytuje všechno – buď posezení se skupinou přátel, nebo tam můžeš najít zákoutí pro samotu. Výborné jídlo, které jsem zdaleka všechno neochutnala. Přívětivý personál, který se o nás pečlivě staral. Skvělý program, kde jsme si mohli vybírat. Já osobně nejvíc děkuji za výlet na Blaník a senzační koncert rodiny Dynkových. Velmi si cením, že jsem se mohla setkat s tolika spřízněnými dušemi a nové blíže poznat. To místo je tak nabité duchovnem... Moc se mi líbila rána, kdy ještě většina návštěvníků spala, anebo úchvatný západ slunce.  Moc se mi líbily vstupní brány, zvláště ta, která směřuje do polí a je z ní nádherný výhled. Těžko se mi na tuto otázku odpovídá, ale snad nejvíce se mi líbilo to, že jsem na těch místech velmi silně cítila lásku Boží, protože jenom Jeho zásluhou mi bylo umožněno tuto krásu prožít.“

Nezbývá snad už nic, jen dodat DĚKUJEME. Děkujeme všem účastníkům za úžasnou společnost, organizátorům za bohatý program, vedení a zaměstnancům hotelu za jejich laskavou péči, předsednictvu kůlu za možnost toto všechno prožít a Bohu za tyto dary a víru, která nás všechny spojuje.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.