Tisková zpráva

O šest měsíců později – Misionáři se zamýšlejí nad humanitární pomocí poskytnutou po zemětřesení v Chorvatsku

29. prosince 2020 ve 12:20 místního času udeřilo ve středním Chorvatsku nedaleko města Petrinja zemětřesení o síle 6,4 stupně. Podle Darinka Dumboviće, starosty Petrinje, zemětřesení zničilo téměř polovinu města a vyžádalo si sedm obětí na životě a 36 zraněných. Misionáři a dobrovolníci z Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, kteří v této oblasti žijí, se díky předchozím zkušenostem s pomocí při podobných katastrofách dokázali rychle zmobilizovat a začít pomáhat.

Earthquake02.jpg
Earthquake02.jpg
29. prosince 2020 ve 12:20 místního času udeřilo ve středním Chorvatsku nedaleko města Petrinja zemětřesení o síle 6,4 stupně. Připravilo o život sedm lidí a 36 zranilo.2021 by Intellectual Reserve, Inc. Alle Rechte vorbehalten.
Download Photo

Ve dnech následujících po zemětřesení si obyvatelé města mnoho vytrpěli kvůli tomu, že bylo zničeno téměř 4000 domů, byly uzavřeny školy a panovalo chladné zimní počasí se sněžením. Byl kritický nedostatek základních potřeb, jako například potravin, vody a paliva na otop. Byla vydána výzva s žádostí o tyto potřeby, stejně jako o obytné kontejnery a obytné vozy, které by posloužily jako dočasný přístřešek. Tyto výzvy byly naštěstí rychle vyslyšeny.

Po zveřejnění zpráv o zemětřesení darovala Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů Chorvatsku a přilehlým zemím velké množství potravin, vody, oblečení a vybavení a pomohla místní armádě logisticky zabezpečit distribuci tohoto materiálu.

Církev má v Záhřebu, kde bylo zemětřesení silně cítit, dvanáct misionářů a také misijní kancelář. Sídlo chorvatského Červeného kříže (HCK – Hrvatski Crveni Križ) se nachází nedaleko, a tak Církev mohla jeho vedení okamžitě oslovit s nabídkou pomoci.

Dobrovolníci z Církve byli rychle vysláni do budovy HCK v městě Sisaku, které se nachází na okraji oblasti poničené zemětřesením. Dobrovolníci a misionáři se pustili do práce pod vedením předsedkyně místní skupiny HCK Sanji Tomašincové.

„Bylo to pro nás velmi náročné období,“ řekla Sanja Tomašincová. „Ze všech koutů Chorvatska přicházely stovky dobrovolníků a jednoho dne se objevili mladí misionáři a obrátili se na mě s přáním pomáhat. V té době jsme byli zahlceni vším tím, co se odehrávalo, a tak jsem jim nabídla, aby pomáhali se shromažďováním darované pomoci a s distribucí této pomoci lidem, kteří utrpěli nějakou újmu nebo ztrátu. Nechala jsem je představit mladým dobrovolníkům z našeho města Sisak a povzbudila jsem je, aby pracovali společně.“

Už 2. ledna – pouhé čtyři dny po prvním otřesu – misionáři balili krabice plné naléhavě potřebných zásob a pomocí misijního dodávkového vozu je vozili do postižených oblastí.

Earthquake01.jpg
Earthquake01.jpg
Misionáři rozvážejí v misijní dodávce krabice plné nejnutnějších potřeb do vesnic postižených zemětřesením.2021 by Intellectual Reserve, Inc. Alle Rechte vorbehalten.
Download Photo

Následující týden byli misionáři pod stálým vedením Sanji Tomašincové vysláni do střediska HCK v městě Petrinja, které se nacházelo nejblíže epicentru zemětřesení.

Když se o zemětřesení dozvěděli misionáři zastupující organizaci Latter-day Saint Charities, chtěli zjistit, co je zapotřebí, a začít pomáhat. Obrátili se proto na jednoho ze svých spolehlivých partnerů – organizaci Baptistická pomoc v Chorvatsku (CBAid) – který chtěl poskytnout potřebným potraviny, ale nedostávalo se mu finančních zdrojů.

CBAid požádala organizaci Latter-day Saint Charities o pomoc s obstaráním a rozvozem potravin určených 400 rodinám, které přišly o domov nebo byly jinak zasaženy. Krabice s potravinami obsahovaly ořechy, sušené ovoce, fazole, krekry, toastový chléb, čokoládovou pomazánku, masové konzervy, konzervovaného tuňáka, polévku, těstoviny, mléko, sůl, cukr, rýži a olej. Latter-day Saint Charities poskytla peníze a CBAid se postarala o nákup, zabalení a distribuci potravin.

V Záhřebu se také ocitlo dalších 42 misionářů na plný úvazek, kteří zde podstoupili dočasnou karanténu před další cestou do své misie v Německu nebo na Slovensku. Po sedmidenní povinné karanténě jim do odletu zbýval ještě přibližně týden, a tak měli možnost pomoci organizaci CBAid s balením a rozvozem potravin.

V distribučním středisku HCK také pomáhali misionáři sloužící v různých městech po celém území Chorvatska, přičemž zde trávili až 6 hodin denně po dobu čtyř dnů v týdnu. Tito misionáři se zde střídali ve směnách, vždy po čtyřech až šesti ve skupině, a přispěli tak k humanitárnímu úsilí. Během měsíců následujících po zemětřesení se do něj zapojilo celkem více než šedesát misionářů.

Když byla Sanja Tomašincová požádána, aby popsala spolupráci s těmito mladými misionáři, řekla: „Mladí misionáři udělali dojem na mě i na ostatní mladé lidi, kteří zde působili jako dobrovolníci. … Chovali se velmi slušně a kultivovaně. Mluvili výborně chorvatsky, což – jak víme – není vůbec jednoduché. Projevili se jako pilní, spolehliví a komunikativní pracovníci a v těch nejobtížnějších chvílích, kterými jsme si prošli, pro nás byli zdrojem síly a inspirací ke spolupráci a radosti. Velmi nás potěšilo, že z druhého konce světa přijeli k nám, do našeho malého, poničeného města, které nebývá ani na mapě.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.