BYU-Orchestra02.jpg
Tisková zpráva

Od baroka po 21. století – Komorní orchestr BYU zahraje všechno

Už první tón Komorního orchestru může zaznít jako šepot nebo vás může šokovat, překvapit či dojmout.  Ať již ale vyvolá jakékoli emoce, jedno je jisté – vystoupení bude úchvatné.  Komorní orchestr Univerzity Brighama Younga je se svými 46 nejpokročilejšími studenty, kteří na škole studují, jednoduše inspirativní.  Toto vyhlášené hudební těleso, známé svými energickými, působivými a strhujícími vystoupeními, odehraje koncert v pátek 29. dubna 2022 od 19 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Právě Prahou orchestr své turné po Evropě začíná. Hned následující den zahraje ve Vídni, poté pokračuje do Salcburku, Milána, Florencie a do Říma.

Pod taktovkou profesora Koryho Katseanese představí Komorní orchestr bohatý klasický repertoár sestávající ze skladeb pro malé orchestry a pokrývající celé hudební období od baroka po 21. století.  Velká rozmanitost žánrů, kterým se orchestr věnuje, dovoluje vyniknout vytříbenosti a energii, jimiž toto kompaktní hudební těleso vyniká.

BYU-Orchestra01.jpgDownload Photo

Komorní orchestr BYU

Komorní orchestr, složený ze 46 hudebníků, je jedním z nejzcestovalejších univerzitních orchestrů na světě.  Tvoří ho hráči na smyčcové, dechové, žesťové a bicí nástroje.  Většina studentů usiluje o získání akademických titulů v oborech hudební interpretace či pedagogika.

Členy Komorního orchestru zaměstnává náročný rozvrh koncertů, k čemuž patří příprava koncertů přímo na univerzitě, stejně jako i občasná regionální či mezinárodní turné.  V případě turné nacvičuje Komorní orchestr rovněž díla, která jsou vybrána s ohledem na vystoupení známých umělců, jež orchestr doprovází.

V roce 2017 orchestr vystoupil dvakrát se známou muzikálovou zpěvačkou Leou Salongovou – jednou na BYU a poté na turné v jejím rodném městě, ve filipínské Manile.  Orchestr se Salongovou rovněž nahrál společné album s názvem „The Story of My Life: Lea Salonga Live from Manila“, které získalo cenu 2020 Broadway World Album Award za nejlepší sólové album.  Pro univerzitní orchestr to byl nejen prestižní počin, ale jak řekl dirigent Kory Katseanes, „to, že BYU vyhrálo, je skutečně neslýchané a neuvěřitelné, ale nikoli nezasloužené“.

V roce 2019 vystoupil Komorní orchestr v rámci představení BYU Spectacular v Číně.  Během tamního pobytu navštívili Peking, Šanghaj a Si-an v rámci oslav 40letého přátelství s Čínou.  V roce 2022 navštíví středoevropská města Prahu, Vídeň, Salzburg a dále Miláno, Florencii a Řím.  Součástí jejich koncertů budou díla ze světa klasické hudby.  Přestože se Komorní orchestr rád učí od skladatelů klasické hudby, nejsou jim cizí ani ti nejlepší skladatelé moderní hudby.  Jejich koncerty těší diváky všech zaměření – od mladých po starší generace a od vyznavačů klasické hudby až po hudbu moderní.

Komorní orchestr BYU působí při Katedře hudby na Fakultě umění a komunikace Univerzity Brighama Younga v utažském Provu.  BYU je jednou z největších soukromých univerzit v USA, kterou navštěvuje více než 30 tisíc studentů z celých Spojených států a z více než 100 dalších zemí.  Univerzitu podporuje a provozuje Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů.

BYU-Orchestra03.jpgDownload Photo

Umělecký ředitel

Od okamžiku, kdy Kory Katseanes mávne taktovkou, je posluchačům jasné, že příštích 90 minut bude úžasných.  Katseanes, který je dirigentem Komorního i Filharmonického orchestru, pracuje s mnoha studenty s vrozeným hudebním talentem.

Vedle odborných studií, které Katseanes provádí ve spolupráci se známým dirigentem Josephem Rosenstockem, má také titul v oboru hra na housle z Univerzity Utahu a po dobu 26 let byl členem Utažského symfonického orchestru, přičemž 17 let působil jako zástupce dirigenta.

BYU-Orchestra04.jpgDownload Photo

V době, kdy dirigoval Utažský symfonický orchestr, spolupracoval s umělci, jakými jsou například King’s Singers, Kathy Matteaová, Nanci Griffithsová, Judy Collinsová či Art Garfunkel.  Jeho práce s tanečními skupinami zahrnovala skupiny Rudolph Nureyev and Friends, Repertory Dance Theatre a Twin Cities Ballet.

Byl zakladatelem a šéfdirigentem tělesa Utah Virtuosi – profesionálního komorního orchestru v Salt Lake City, s nímž vystoupilo mnoho význačných hostujících umělců: Joann Ottleyová, Reid Nibley, Andres Cardenes a Jenson-Woodbury Duo.  Katseanes rovněž působí jako hostující dirigent a řídil sborové i orchestrální koncerty s komunitními i studentskými orchestry ve státech Utah, Illinois a Florida.

Je rovněž zakládajícím členem asociace College Orchestra Directors Association (CODA) a často pracuje jako hostující a nácvikový dirigent.

© 2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.