Tisková zpráva

Poukazy na jídlo a polévka pro ukrajinské uprchlíky v Polsku 

Dar v podobě jídla

Harez Parwani založil díky tomu, že mohl využít nákladní auto pro převážení jídla, program Gift a Meal [Darujte jídlo], který jako jeden z prvních dobročinně poskytoval potraviny uprchlíkům na polsko-ukrajinské hranici. Program, který byl po vypuknutí konfliktu na Ukrajině schválen jako polská nezisková organizace, nasytil 8 000 uprchlíků denně a nyní poskytuje charitativní pomoc v polském Krakově.  V březnu 2024 Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů ve spolupráci s organizací Gift a Meal poskytla novým uprchlíkům na sběrných místech výživnou polévku a poukazy na jídlo těm, kteří jsou v současné době ubytovaní v azylových domech.  

Gift_A_Meal_01.jpeg
Gift_A_Meal_01.jpeg
Nádoby s polévkou připravené k rozvozu. © 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  Parwani si uvědomil, že některé azylové domy poskytují pouze jedno jídlo denně, takže uprchlíci si musejí sehnat další jídlo jinde. V březnu 2022 otevřel restauraci Złote Serce (Zlaté srdce), která nabízela poukazy, jež bylo možné uplatnit v jeho restauraci těmi, kteří potřebovali jídlo pro sebe nebo svou rodinu.  Nyní zaměstnává ukrajinské uprchlice, které z toho mají prospěch tím, že mohou lépe zaopatřovat svou rodinu a učit se, jak restaurace funguje. Viktoria Klymovetsová, jedna z žen zaměstnaných v restauraci, se svěřila: „Péče o mé děti je mou nejvyšší prioritou, a proto usilovně pracuji, abych je zaopatřila.“  Viktoriina spolupracovnice Natalia Boriaková uvedla: „Tato práce mi umožňuje měnit svět k lepšímu. Chci pomáhat svému lidu.“   

Gift_A_Meal_02.png
Gift_A_Meal_02.png
Natalia Boriaková a Viktoria Klymovetsová. © 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Do ukončení projektu v červnu 2024 bylo poskytnuto celkem 600 porcí polévek a 1 200 stravenek.   Lidé měli díky poukazům vzácnou příležitost vychutnat si jídlo a pití v restauraci s rodinou a s dalšími uprchlíky v příjemném prostředí mimo azylový dům. To jim pomohlo v životě znovu pociťovat trochu normálnosti a důstojnosti.  

giftameal04
giftameal04
Harez Parwani, majitel restaurace Złote Serce, před nástěnnou malbou v restauraci. © 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Parwani se narodil v Afghánistánu, vyrostl v Nizozemsku a poté se přestěhoval do Polska.   Když se ho zeptali, co si o projektu myslí, řekl: „Jsem vděčný za příležitost podat pomocnou ruku. Pocházím z rodiny imigrantů a uvědomuji si, že bez pomoci, které se nám dostalo, bych dnes nebyl tam, kde jsem.“   

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.