Tisková zpráva

Dárcovství krve zachraňuje život dětem – oslavte Světový den dárců krve

Někdy se stává, že potřebnost dárců krve si uvědomíme, až když zahlédneme reklamní spot Červeného kříže, výzvu k darování krve nebo až když někdo z našich blízkých potřebuje transfuzi krve, která by mu zachránila život. Rebecca Waringová, členka Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů ve Velké Británii, vzpomíná na chvíli, kdy zjistila, že její maličká novorozená dcerka Megan bude potřebovat krevní transfuzi, aby přežila.

I přes to, že se narodila v termínu, bylo zřejmé, že má podváhu. Meganini rodiče, William a Rebecca Waringovi, obdrželi zdrcující zprávu, že s jejich dcerkou není něco v pořádku. Dětský kardiolog potvrdil, že Megan trpí závažnou poruchou známou jako Fallotova tetralogie (TOF). Tato vzácná porucha způsobuje, že srdce přivádí do těla neúplně okysličenou krev.

Waring_family_2021
Waring_family_2021
Rodina Waringových – (zleva) Rebecca, Megan, Ezekiel, William a Dylan – jsou členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů v Anglii. Fotografie: Brett Beresford© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

K odstranění této srdeční vady bylo třeba, aby Megan podstoupila operaci na otevřeném srdci v pouhých čtyřech měsících života.

Při vyšetření se zjistilo, že Megan má krevní skupinu 0 Rh negativní. Jelikož se jedná o jednu z nejvzácnějších krevních skupin, kterou má pouze 6,6 % světové populace, s výzvou pro dárce krve se skupinou 0 Rh negativní se nemocnice obrátila na celé město.

Členové rodiny Waringových a jejich církevní kongregace se postili a modlili, aby se našli dobrovolníci, kteří by mohli tuto krev darovat. Hned dalšího dne byly jejich modlitby zodpovězeny, když se objevilo 73 jim neznámých lidí, kteří na výzvu reagovali. Rebecca vzpomíná na silné emoce, které pociťovala, když pozorovala, jak lidé spěchají do nemocnice na pomoc jejímu miminku.

„Během jednoho dne přišlo 73 lidí. Někteří cestovali třeba až z Newcastlu, což je odsud tři hodiny jízdy, jen aby mohli darovat krev,“ říká Rebecca. „A já jsem samozřejmě nemohla říct ‚Pomáháte mojí dceři‘, ale stála jsem ve dveřích a pozorovala lidi, jak jdou dovnitř a ptají se, kam mají jít. A ano, byla to obrovská, obrovská odpověď na modlitbu.“

Megan podstoupila 14 transfuzí krve – vždy jednu během každé hodiny, kterou strávila na operačním sále. Díky pomoci dobrovolníků, kteří darovali krev, se toho dne podařilo zachránit Megan život.

Dárci krve zachrání každý rok život milionům lidí, jako je Megan. Darovaná krev se využívá v mnoha různých situacích, například pro pacienty po nehodě, při porodu, chudokrevnosti, krevních poruchách, léčbě rakoviny a mnohých dalších. Statistiky Světové zdravotnické organizace ukazují, že darování jedné jednotky krve může zachránit až 3 životy.

14. června se každoročně slaví po celém světě Světový den dárců krve. Podle Světové zdravotnické organizace je záměrem tohoto dne poděkovat dobrovolníkům, kteří bez nároku na honorář darují krev, jež zachraňuje lidské životy, a také šířit osvětu o potřebě pravidelného dárcovství krve, které zajišťuje kvalitu, bezpečnost a dostupnost krve pro pacienty, kteří ji potřebují.

Rodina Waringových pomáhá druhým, aby projevila vděčnost za transfuze krve, které zachránily Megan život. Meganin otec a dědeček darují krev každý měsíc ve snaze odvděčit se lidem z okolí, kteří zachránili Megan život.

Megan_Waring_2021
Megan_Waring_2021
Megan Waringová z anglického Leedsu je nyní zdravá mladá žena poté, co jí byla v roce 2008 jako novorozeněti diagnostikována život ohrožující srdeční vada. Fotografie: Rebecca Waringová© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Megan si o třináct let později užívá mnoho aktivit, kterým se těší ostatní dospívající, jako například fotbal, tenis nebo tanec. Rebecca moc ráda pozoruje svou zdravou dceru, jak dokáže dělat všechno, co si ani nedokázali představit, že by jejich maličká nemocná dcerka mohla dokázat.

„Občas se na ni podívám a pomyslím si, jak se to stalo?“ říká Rebecca. „Z malého miminka, které pomalu ani nemělo energii plakat, se stala nádherná, energická, úžasná osoba.“

„Nad dárcovstvím krve nepřemýšlíte, dokud transfuzi nepotřebujete sami nebo dokud ji nepotřebuje vaše dítě,“ říká Rebecca. „Nemyslím si, že by nás to vůbec napadlo, kdybychom ji tak zoufale nepotřebovali. Proto si myslím, že lidé sdílením osobních zkušeností pomáhají šířit o této záležitosti povědomí. Možná jednoho dne budete potřebovat bezpečnou krev a bude třeba, aby byla k dispozici.“

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.