Tisková zpráva

Oslava 10 let spolupráce s muslimskou humanitární organizací Muslim Aid na pomoci občanům Bosny a Hercegoviny

Jak skleníky, včelařství a březí jalovice změnily život tisícům lidí

V pátek 28. června 2024 se v Sarajevu sešlo více než 100 lidí různého vyznání z různých zemí, aby ocenili a oslavili deset let, po které Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů a organizace Muslim Aid společně poskytují humanitární pomoc 80 obcím a městům v Bosně a Hercegovině. Mezi přítomnými byli zástupci obou organizací i příjemci pomoci a úředníci státní správy a místní samosprávy.

„Ve světě, který se nás snaží rozdělit, nás toto společné úsilí znovu sbližuje,“ uvedla během této akce Sharon Eubanková, ředitelka oddělení humanitárních služeb Církve. Poděkovala organizaci Muslim Aid a úřadům místní samosprávy za dlouholetou službu bok po boku s cílem zlepšovat život lidí v Bosně a Hercegovině. A vyjádřila vděčnost rovněž přítomným příjemcům. „Vy jste hvězdy, tohle je pro vás,“ vysvětlila. „Jedna věc je přijmout březí krávu nebo několik úlů, a druhá věc je se o tyto zdroje starat a proměnit tyto počáteční kroky v úspěch.“

Od roku 2014 iniciovala Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů a organizace Muslim Aid několik projektů, včetně těch zaměřených na skleníky, včelařství a březí jalovice, s cílem poskytnout podporu občanům Bosny a Hercegoviny, kteří dříve žili pod hranicí chudoby. Za posledních deset let tyto projekty přinesly užitek více než 13 000 lidí z 80 různých obcí.

Mustafa Faruqi, předseda dozorčí rady organizace Muslim Aid, označil tyto projekty za „vynikající příklad toho, jak mohou společenství založená na víře rozvíjet moc něco změnit“. A dodal: „Máme před sebou ještě hodně práce a těším se na posilování našeho partnerství.“

„Silní lidé vytvářejí silné rodiny a silné rodiny vytvářejí úspěšná společenství,“ dodala Edina Šehić-Salijiová, výkonná ředitelka organizace Muslim Aid Association v Bosně a Hercegovině.

Kenan Šašić, zastupující obec Jablanica, poděkoval všem zúčastněným za poskytnutou pomoc a vyjádřil naději, že toto úsilí bude pokračovat.

Během své desetileté spolupráce v této zemi se organizace Muslim Aid a Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů zaměřovaly spíše na udržitelná řešení než na dočasnou pomoc. „Máme úžasný partnerský vztah. Je fantastické, že můžeme čerpat z jejich odborných znalostí v oblasti agronomie a porozumění místní kultuře. U projektů, které zde realizujeme, jsme si nemohli přát lepšího partnera,“ řekl Eric Rottermann, manažer humanitárních služeb Církve v území Evropa-střed.

V rámci kampaně Greenhouse byly příjemcům předány plně vybavené a instalované skleníky spolu se školicími programy, aby se naučili, jak skleník úspěšně využívat. Od roku 2014 došlo díky tomuto projektu k výstavbě více než 3 000 skleníků, což výrazně podpořilo místní zemědělství.

Druhý projekt, program zaměřený na včelařství, představuje komplexní úsilí zahrnující distribuci včelařského vybavení, instruktážní podporu a vzdělávací kampaň o významu včel. Tento projekt zlepšil v Bosně a Hercegovině sociálně-ekonomické podmínky venkovských domácností a posílil místní podniky.

V květnu 2023 byla v rámci posledního projektu zahájena distribuce březích jalovic potřebným rodinám. Tento program pomáhá rodinám díky čerstvému mléku uspokojovat jejich výživové potřeby a zajišťuje jim finanční podporu díky prodeji přebytečného mléka.

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů se i nadále věnuje humanitárnímu úsilí a jen v roce 2023 se podílela na 4 119 projektech. Pro členy Církve je pomoc potřebným a podpora soběstačnosti nejen ušlechtilým úsilím, ale i posvátnou zodpovědností. Spolupráce s jinými náboženstvími a organizacemi, jako je Muslim Aid, je nejen prospěšná pro podporu jednoty a umocňování účinků, ale představuje také výsadu spolupracovat s druhými na tom, aby se svět měnil k lepšímu. V uplynulých deseti letech se Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů a organizace Muslim Aid spojily pro dosažení většího dobra a umožnily občanům Bosny a Hercegoviny posouvat se krok za krokem směrem k soběstačnosti a ekonomické stabilitě, a to díky skleníkům, souborům včelích úlů nebo kravám.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.