Tisková zpráva

Velké objetí: Jak albánští Svatí posledních šíří lásku vyráběním dek

Pohled do humanitárního úsilí Církve v Albánii

Kristus nám v Bibli dává dvě velká přikázání: „Milovati budeš Pána Boha svého z celého srdce svého, a ze vší duše své, a ze vší mysli své“ a „milovati budeš bližního svého jako sebe samého“. Pro členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů v Albánii znamenají tato přikázání více než jen slova na stránce; představují pro ně výzvu k akci, kterou ochotně přijímají. 

V prosinci 2023 věnovala Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů sadu praček a sušiček dětskému domovu v albánské Sarandě. Ze zbývajících prostředků zorganizovali albánští Svatí projekt služby, při kterém vázali fleecové deky a psali vánoční a novoroční přání pro děti z dětského domova a rodiny v okolí. 

AlbaniaBlankets_01.jpeg
AlbaniaBlankets_01.jpeg
Misionáři Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů píší vánoční přání pro děti z dětského domova. 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

K projektu „deka s objetím“ se albánští Svatí nechali inspirovat jednou starší nevidomou ženou, která ve Spojených státech projevuje svou lásku k potřebným tím, že váže deky a každou z nich obejme předtím, než ji pošle do světa. V tomto duchu štědrého pomáhání se shromáždilo přes 80 misionářů Svatých posledních dnů na plný úvazek, kteří slouží v Albánii a okolních zemích, aby vyrobili 28 velkých fleecových dek a vánočních a novoročních přání pro děti z dětského domova v Sarandě a pro tři další místní rodiny, které jsou v nouzi. 

Služba druhým je pro členy Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů důležitým vyjádřením jejich víry. Kniha Mormonova, která je pro Svaté posledních dnů posvátným textem, prohlašuje: „Když jste ve službě bližních svých, jste pouze ve službě svého Boha.“ S touto zásadou na mysli zorganizovali albánští Svatí další projekt vázání přikrývek – tentokrát pro potřebné matky po porodu.

AlbaniaBlankets_02.jpeg
AlbaniaBlankets_02.jpeg
Misionáři a členové Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů píší kartičky pro nastávající maminky. 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

V květnu 2024 zahájila skupina třiceti albánských žen z řad Svatých posledních dnů spolupráci s Lizzy Grezdovou, ředitelkou Nadace Nemocnice pro matku a dítě. Společně vyrobily 100 dek pro miminka a doprovodných kartiček, které se vkládají do krabic určených pro maminky v nouzi. Kromě toho věnovala Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů této organizaci monitory vitálních funkcí, pulzní oxymetry a krabice s potřebami pro novorozence. 

Sestra Caroline Casperová, misionářka Církve v Albánii, řekla v rozhovoru o tomto projektu: „Deku jsem pevně objala a doufám, že maminka, která ji dostane, pocítí alespoň zlomek lásky, kterou k ní Nebeský Otec chová.“ Ačkoli je radost ze služby dostatečnou motivací, Svatí posledních dnů často nacházejí ještě větší uspokojení, když vědí, že jejich služba může být prostředkem k šíření Boží lásky.

AlbaniaBlankets_03.jpeg
AlbaniaBlankets_03.jpeg
Sestry misionářky sloužící v Albánii objímají deky, které vyrobily pro matky v nouzi.2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Pro to, aby se svět měnil k lepšímu, nejsou potřeba okázalosti ani velkolepá gesta; stačí upřímný záměr činit dobro. Uzlík za uzlíkem se albánští Svatí posledních dnů prostřednictvím své služby dotkli života přibližně 130 jednotlivců a pomohli jim pocítit, že o nich jejich bližní i Bůh vědí, že je mají rádi a pečují o ně. 

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.