Tisková zpráva

Zazpívejte si společně Mesiáše s pěveckým sborem Mormon Tabernacle Choir!

V pátek 23. března 2018 se různé komunitní, hudební a církevní skupiny z celého světa i jednotlivci ve svém domácím prostředí připojí pomocí internetu svými hlasy ke zpěvu Mesiáše v podání pěveckého sboru Mormon Tabernacle Choir a Orchestru Chrámového náměstí. Bude to dosud nevídané celosvětové shromáždění, na němž se setkají křesťané z celého světa při oslavě Kristova narození, života, smrti i vzkříšení a také fanoušci oblíbeného Händlova oratoria při živém vystoupení tohoto světoznámého pěveckého sboru a orchestru a jeho hostů – proslulých sólistů.

Zveme vás ke sledování této události z pohodlí vašeho domova nebo k tomu, abyste ve své oblasti vytvořili svou vlastní skupinu a připojili se k nám. Nejlepší na tomto společném zpěvu Mesiáše je to, že je to stejně snadné a finančně nenáročné jako sledování YouTube. Potřebujete jen připojení k internetu, reproduktory natolik silné, aby zvuk byl slyšet, i když lidé budou zpívat, a monitor.

Naplánujte si sledování v čase, který vám vyhovuje. Koncert Mesiáše je dostupný těmito způsoby:

  • Živé vysílání: Živé internetové vysílání koncertu začne v pátek 23. března 2018 v 19:00 utažského času MDT (2:00 středoevropského času v sobotu ráno) úvodním pořadem a bude pokračovat samotným koncertem v 19:30 MDT (2:30 SEČ).

  • Webové vysílání ze záznamu: Po dobu 17 dnů po koncertu bude k dispozici stream na požádání, který můžete přizpůsobit svým časovým možnostem. Koncert na požádání bude na internetu k dispozici od pátku 23. března od konce živého vysílání (přibližně v 6:00 SEČ) do úterý 10. dubna 7:59 SEČ.

  • Církevní satelitní vysílání: Úvodní pořad a celé živé vysílání koncertu bude přenášeno pomocí církevního satelitního systému v pátek 23. března od 2:00 SEČ, s reprízami podle vysílacího rozvrhu během soboty 24. března a opět ve vybraných časech ve čtvrtek a v pátek 29. a 30. března, tak aby další společné zpívání Mesiáše mohlo proběhnout na Velký pátek 30. března. Rozvrh vysílání je připraven tak, aby společné zpívání Mesiáše bylo možné zorganizovat v budovách Svatých posledních dnů v čase vhodném pro jednotlivé oblasti světa. Satelitní vysílání lze přijímat i v budovách kulturních zařízení vybavených satelitním přijímačem. Kompletní rozvrh vysílání a informace pro testování příjmu satelitního vysílání (obzvláště v budovách, jež nepatří Církvi Ježíše Krista) najdete na stránkách motab.org/how-to-watch-messiah-easter-concert.html.

Podrobné informace k vysílání:

  • Živé internetové vysílání začne v 2:00 SEČ 30minutovým úvodním pořadem ke koncertu. V pořadu budou uvedeny doplňkové informace k oratoriu Mesiáš, včetně ukázek z rozhovorů s dirigentem Mackem Wilbergem a věhlasným muzikologem Lukem Howardem. Cílem úvodního pořadu je zaujmout návštěvníky akce, zatímco se budou shromažďovat v daném místě před začátkem koncertu.

  • Úvodní pořad skončí 3–5 minut před zahájením koncertu, tak aby bylo možné účastníky jednotlivých shromáždění na místní úrovni krátce uvítat a pozdravit. Jedna pětiminutová přestávka bude mezi 1. a 2. částí a dále mezi 2. a 3. částí.

  • Samotný koncert začne v 2:30 SEČ. Nemějte obavy, pokud se vám nepodaří začít včas. Internetové vysílání lze spustit znovu od začátku a nepřijít tak ani o jedinou notu! (Ti, kteří budou sledovat satelitní vysílání, se k přenosu koncertu připojí v jeho průběhu.)

  • Budete-li sledovat internetové vysílání v církevní budově Svatých posledních dnů, nemějte obavy, pokud se vám nepodaří připojit se k YouTube. Klikněte na odkaz na stránky www.motab.org/messiah a k celosvětovému vysílání se můžete hladce připojit prostřednictvím náhradního prohlížeče.

Několik námětů, jak zajistit úspěšné společné zpívání Mesiáše:

  • Ujistěte se, že na daném místě máte k dispozici stabilní vysokorychlostní připojení k internetu.

  • Nejvyšší možné kvality zvuku docílíte připojením k systému domácího kina nebo ozvučení veřejných prostor.

  • Počítač, na němž internetové vysílání koncertu sledujete, připojte k televizi nebo k projektoru. (Nezapomeňte na VGA nebo HDMI kabel.)

  • Profesionální tipy: Máte-li k dispozici herní konzoli nebo set top box s přístupem k YouTube, můžete video sledovat na něm namísto na počítači (stačí na YouTube vyhledat „Mormon Tabernacle Choir 2018 Messiah Sing“).

  • Z odkazu PDF ke stažení vytiskněte pro všechny účastníky program tohoto koncertu. V programu je uvedeno libreto Mesiáše (text pouze v angličtině), ne však notový záznam. Program koncertu bude na webových stránkách k dispozici také ve francouzštině, němčině, portugalštině a španělštině.

  • Účastníci společného zpívání Mesiáše si většinou přinášejí vlastní výtisk notového zápisu. Na tomto odkazu je možné stáhnout partituru z veřejné domény (216 stran). (Mějte prosím na paměti, že práva vztahující se na veřejné domény a autorská práva se v jednotlivých zemích liší, a proto se v některých právních systémech mohou na tuto kopii autorská práva vztahovat.)

  • Další informace o Mesiáši v angličtině, francouzštině, němčině, španělštině a portugalštině najdete na stránkách www.motab.org/messiah.

Povzbuďte návštěvníky vašeho setkání, aby na sociálních sítích sdíleli informaci o své účasti na společném zpívání Mesiáše pomocí hashtagu #MessiahLive.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.