Tisková zpráva

Světový den jízdního kola: na dvou kolech s rodinou a misionáři

Světový den jízdního kola, který se každoročně slaví 3. června, má přinášet radost lidem ze všech sociálních vrstev. Jízda na kole představuje možnost přepravy i oddechovou činnost už více než 200 let. Jízdní kolo se také stalo poznávacím znamením misionářů Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, kteří na něm brázdí ulice Evropy.

Missionaries_Bicycle
Missionaries_Bicycle
Dvě misionářky z Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů v Maďarsku2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„To jsou ti, kteří nosí černé jmenovky a roztomilé cyklistické helmy,“ uvádějí jako častý popis misionářů internetové stránky Církve. Většina mladých lidí, kteří slouží na misii, se obzvlášť v Evropě, kde se každým rokem prodá 20 milionů jízdních kol, naučila jezdit na kole ve své rodině.

„V Nizozemsku slouží jízdní kola jako dopravní prostředek, nevyužívají se pouze v rámci oddechové činnosti,“ uvedl Christiaan Kleijweg, Svatý posledních dnů z Voorschotenu v západním Nizozemsku. „Naše země, která má 17 milionů obyvatel, je malá, ale máme 37 000 kilometrů cyklostezek, na kterých každým rokem ujedeme 15 miliard kilometrů. To je téměř 900 kilometrů za rok na osobu! Všichni dohromady vlastníme 23 milionů běžných kol i elektrokol, čímž jsme s průměrem 1,3 kola na osobu ve světě jedineční. Pro mnohé je cyklistika rodinnou záležitostí. Rodiče a děti jezdí na kole společně.“

Missionaries_Bicycle2
Missionaries_Bicycle2
Obrázek misionářů, kteří jedou na kole, z Církevní knihovny multimédií.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Německé město Erlangen je již dlouho uznáváno jako jedno z nejpřívětivějších k cyklistům. Třetina všech cest je zde ujeta na kole, což je trojnásobek celostátního průměru. Mnozí obyvatelé Erlangenu se do školy i do práce, na pochůzky, a dokonce na i do divadla či na shromáždění dopravují na dvou kolech.

V rodině Grünkeových tomu není jinak. Leonhard, kterému bylo nedávno 80, teprve před pár týdny skončil s roznášením novin, které měli s manželkou 46 let jako brigádu, střídali se v něm a prováděli ho na kole – desetikilometrová cesta jim každé ráno zabrala dvě až tři hodiny. Jejich dva synové jednou ujeli na kole 230 kilometrů, aby se s několika přáteli mohli v chrámu Frankfurt zapojit do akce pro mládež.

Bicycle_woman
Bicycle_woman
Mladá žena s jízdním kolem. Mnoho misionářů se naučilo jezdit na kole ve své rodině.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Starší Dieter F. Uchtdorf z Kvora Dvanácti apoštolů, který je také z Německa, s láskou vzpomíná na to, jak své budoucí manželce Harriet nabídl, že ji na shromáždění sveze na kole.

Valné shromáždění Organizace spojených národů vyhlásilo v dubnu 2018 3. červen jako světový den jízdního kola. Podle Organizace spojených národů je jízdní kolo jednoduchým, spolehlivým a ekologicky udržitelným dopravním prostředkem.

Jízdní kolo kromě své praktičnosti také nabízí možnost využívat ho s různou intenzitou. Ať už se účastníme cyklistického závodu, nebo se jen projíždíme v parku se svými blízkými, jízdu na kole si můžeme užívat mnoha způsoby. Jízdní kolo pro miliony lidí po celém světě představuje způsob obživy nebo je jeho součástí, poskytuje jim možnost oddechu a pomáhá jim udržovat se v kondici po fyzické i emoční stránce.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.