Tisková zpráva

Rozšíření Misionářského výcvikového střediska v Provu bylo završeno výstavbou dvou nových budov

Církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů v rámci rozšíření svého Misionářského výcvikového střediska (MTC) v utažském Provu přistavěla dvě nové budovy.

„Nové misionářské výcvikové středisko se snaží vystihnout, jak nejlépe vnímat proces učení, a vytvořit takové studijní prostředí, které misionářům umožní opravdu plně porozumět misionářskému poslání,“ uvedl Gary L. Crittenden, výkonný ředitel Misionářského oddělení Církve.

Kapacita MTC umožňuje školení až 3 700 mladých mužů, mladých žen a misionářů z řad seniorů najednou.

              

„V této oblasti jsem vyrůstala, a tak jsem mohla sledovat výstavbu této budovy už nějakou dobu, ale nebyla jsem si jistá, zda ji dokončí, ještě než půjdu do MTC. Nyní jsem však tady a budova je v provozu, což je úžasné,“ řekla sestra Kyla Rogersová z utažského Salemu, která sledovala, jak tyto budovy vyrůstají poblíž areálu Univerzity Brighama Younga. „Jsou zde obrovské otevřené prostory. Ve třídách jsou krásná velká okna. A všechny ty barvy a nástěnné malby – všechno je to po vizuální stránce velmi působivé a je velmi příjemné zde být.“ Sestra Rogersová bude sloužit v Kanadské misii Calgary.

Rozšíření MTC v Provu si vyžádalo více než dva roky. Týká se výstavby dvou nových šestipodlažních budov s 200 novými třídami, více než 100 místností pro nacvičování výuky a 13 počítačovými pracovnami, v nichž se budou misionáři školit předtím, než budou vysláni do oblastí po celém světě, v nichž budou podle svého pověření působit.

K zvláštním prvkům nových budov se řadí rozsáhlé prosklené exteriéry, které propouštějí dovnitř maximum denního světla a nabízejí misionářům výhled na pohoří Wasatch, které je součástí Skalistých hor.

MTC
Misionářské výcvikové středisko v Provu, Utah (USA).© 2017 Intellectual Reserve, Inc. Všechna práva vyhrazena.
              

„MTC, jak jistě víte, se nachází přímo na úpatí hor a misionáři říkají, že je odtud vidět nádherný chrám, okolní hory, údolí Utah Valley a směrem na západ i Utažské jezero. Prostředí, v němž mají příležitost se učit, je krásné,“ uvedl Crittenden.

Ředitel správy misionářských výcvikových středisek Kelly Mills dodal: „Naším záměrem bylo udělat vše, co je v našich silách, abychom vytvořili prostor, který bude propojením mezi tím, co se děje uvnitř budov, s venkovním prostředím, aby tak byli misionáři spojeni s tím, co stvořil Bůh, a také abychom do místností vpustili co nejvíce denního světla.“

„Je zde řada prostor, kterým říkáme ‚prostory k přemítání‘, což jsou místa, kde naleznete nádherná umělecká díla a kde atmosféru podkresluje tichá hudba – krásné prostory, v nichž se misionáři mohou posadit,“ uvedl dále Mills.

„Když budou misionáři procházet těmito budovami, povšimnou si, že je všude sklo a že světlo prostupuje budovou [ve značné míře stejně, jako] Duch Kristův prostupuje naší duší,“ řekl David C. Martino, president MTC v Provu.

V rámci obohacení prožitků misionářů během školení byly do projektu včleněny velké zasedací místnosti a vnitřní i venkovní studijní prostory.

           

„V tomto novém zařízení se mi velmi líbí venkovní prostory,“ uvedl starší Jacob Rees, misionář z Atlanty v Georgii, který bude sloužit v Tchajwanské misii Tchaj-pej. „Na jedno konkrétní místo chodím se svým společníkem velmi rád. Je to na terase jedné z nových budov. Jedná se o otevřený prostor plný zeleně na střeše budovy a můžeme se vždy spolehnout na to, že [tam] budeme při plánování pociťovat skutečný pokoj a Ducha.“

V rámci výstavby rovněž prošly revitalizací ubytovací prostory, došlo k modernizaci technických a provozních systémů a krajinářským úpravám v již existujících zařízeních.

Starší Joshua Haws, misionář z Gallupu v Novém Mexiku, který bude sloužit v Jaderské misii-jih, si oblíbil tiché prostory v nových budovách. „Rád chodím do těchto prostor určených k přemítání. Jsou vytvořeny tak, abych tam mohl přijít, zklidnit se a rozložit si veškerá svá písma a další věci a opravdu se soustředit pouze na podrobné studium písem a hodování na slovech Kristových, přemítat a učit se o Spasiteli a o všem, co udělal, a zaměřit se na to, abych se díky tomu stal lepším misionářem,“ řekl.

„Velmi se mi líbí nástěnné malby, jsou úžasné,“ uvedl starší Garrett Freeman z utažského Tooele, který slouží v Jaderské misii-jih. Jedna z jeho dvou oblíbených nástěnných maleb zachycuje Mojžíše a druhá proroky z Knihy Mormonovy. „Díky nim tyto příběhy skutečně ožívají a jsou mi bližší.“

MTC
Studijní prostory obohacené nástěnnými malbami v misionářském výcvikovém středisku v Provu, Utah (USA).© 2017 Intellectual Reserve, Inc. Všechna práva vyhrazena.
         

Školením v MTC v Provu prošlo od jeho otevření v roce 1976 více než 600 000 misionářů z téměř každé země světa. Je to jedno z 15 misionářských výcvikových středisek na světě, v nichž misionáři, kteří slouží ve 421 misiích Církve, procházejí školením v 55 jazycích.

V říjnu roku 2012 president Církve Thomas S. Monson oznámil, že muži, kterým se říká starší, mohou sloužit na dvouleté misii od věku 18 let namísto 19 a že minimální věk, po jehož dosažení je možno sloužit, byl snížen i u žen, a to z 21 let na 19. Sestry misionářky působí v misijním poli 18 měsíců.

Plány na rozšíření dalších misionářských výcvikových středisek – v Mexiku, Ghaně a na Filipínách – jehož účelem je poskytnout prostor pro školení rostoucí armády misionářů, jsou rovněž v plném proudu.

„Misionáři, kteří sem přicházejí, zasvěcují osmnáct měsíců až dva roky službě Pánu a druhým,“ vysvětlil president Martino. „Zásady a nauky, kterým se zde naučí, jim nejen pomohou vytvořit si základ pro to, aby mohli působit a stali se z nich dobří misionáři, ale také to bude základ, který jim bude pomáhat po celý zbytek života.“

Vstupte do Misionářského výcvikového střediska v Provu prostřednictvím této videoprohlídky (v angličtině).

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.