Tisková zpráva

Starší Uchtdorf se v Berlíně setkal s německou kancléřkou

Starší Dieter F. UchtdorfKvora Dvanácti apoštolů Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů se 6. července 2018 setkal v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Toto bylo první oficiální setkání německého kancléře či kancléřky s vysokým představitelem Církve.

 

Společného setkání na půdě Spolkového kancléřství v Berlíně se starší Uchtdorf zúčastnil na pozvání Orrina Hatche, amerického senátora za stát Utah, který je rovněž členem Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Starší Uchtdorf přijal toto pozvání, které vnímá jako poctu, s velikou radostí.

„Od paní kancléřky se nám dostalo vřelého uvítání. Podělila se s námi o své myšlenky ohledně toho, s čím se v současné době Německo potýká,“ řekl starší Uchtdorf, který se narodil v Ostravě do německé rodiny, která po skončení druhé světové války musela Československo opustit.

Starší Uchtdorf kancléřku Merkelovou informoval mimo jiné o tom, jak Církev v Německu pomáhá lidem zasaženým uprchlickou krizí. Od roku 2011 poskytla Církev pomoc více než dvěma milionům uprchlíků. Jen v Německu se členové Církve Ježíše Krista od roku 2015 aktivně zapojili do 69 projektů a poskytli pomoc v hodnotě 2,5 milionu Eur (65 milionů korun).

„Praktikování víry je neoddělitelně spojeno se základním právem všech lidí – ať věřících, či nevěřících – přemýšlet o tom, o čem je člověk hluboce přesvědčen, vyjadřovat to a jednat podle toho. A k tomu samozřejmě v naší křesťanské víře patří i praktická pomoc bližním, kteří pomoc potřebují,“ řekl starší Uchtdorf.

Rovněž dodal, že Svatí posledních dnů se snaží oslovovat lidi dobré vůle všech různých vyznání, abychom společně tyto hodnoty utvrzovali. Řekl, že se vzájemným porozuměním a soustředěným úsilím lze problémy, kterým lidé a společnost v dnešní době čelí, řešit mnohem efektivněji.

K dalším tématům schůzky patřila diskuse o posilování německo-amerických vztahů a o dalších aktuálních světových otázkách a problémech.

Starší Uchtdorf během své návštěvy Německa zavítal také do koncentračního tábora Sachsenhausen, kde se senátorem Hatchem položili věnec na památku obětem holokaustu.

Církev v Německu působí od roku 1843. V této evropské zemi žije přibližně 40 tisíc Svatých posledních dnů, kteří se scházejí ve 159 kongregacích. V celé Evropě pak žije 516 tisíc členů Církve a na celém světě více než 16 milionů.

V květnu se starší Uchtdorf setkal s bývalým německým prezidentem Joachimem Gauckem. A v roce 2002 se na zámku Bellevue v Berlíně setkal s tehdejším spolkovým prezidentem Johannesem Rauem.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.