Tisková zpráva

Světově proslulý pěvecký sbor Mormon Tabernacle Choir mění název

Světově proslulý pěvecký sbor Mormon Tabernacle Choir mění po více než 100 letech svůj název. Nově si bude říkat „The Tabernacle Choir at Temple Square“. Změna názvu, z něhož bylo vyňato slovo „mormon“, nastává v reakci na prohlášení presidenta Russella M. Nelsona, presidenta Církve, ze srpna letošního roku, v němž vznesl požadavek, aby se řádně používal celý název Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, která je sponzorující organizací tohoto pěveckého sboru.

        

„Nový název sboru Tabernacle Choir představuje po mnoha letech velkou změnu,“ uvedl Ron Jarrett, president sboru. „Název se může změnit, ale vše, co lidé o tomto sboru vědí a co na něm mají rádi, nejen že zůstane, ale bude do budoucna ještě lepší.“

V důsledku nového názvu sboru se mění také jeho internetová adresa, a to na thetabernaclechoir.org. Nové adresy mají také stránky sboru na sociálních sítích – na Facebooku lze sbor najít na adrese facebook.com/thetabernaclechoir, na portálu YouTube na adrese youtube.com/TheTabernacleChoiratTempleSquare a na Twitteru na adrese twitter.com/@thetabchoir.

Jarrett dále říká: „Vždy jsme ve sboru hleděli dopředu. Soustředíme se na to, co se nemění – na mistrovské muzikantství, inspirativní aranže a programy a náš každotýdenní pořad ‚Hudba a mluvené slovo‘, jehož vysílání představuje tradici dlouhou 90 let.“

Pěvecký sbor Tabernacle Choir at Temple Square si ve svém názvu zachovává svůj odkaz domovské scény v Tabernaclu (svatostánku) na Chrámovém náměstí v americkém Salt Lake City. Členové sboru zpívají v Tabernaclu, který je známý svou vynikající a jedinečnou akustikou, již od roku 1867.

Historický Tabernacle byl postaven v době, kdy neexistovaly zesilovače ani žádné jiné elektronické nástroje a zařízení, a byl navržen tak, aby jeho návštěvníci byli schopni slyšet hlas řečníka z libovolného místa v sále. Tato stavba se dokonce dodnes používá jako nahrávací studio sboru.

Tradiční pořad „Hudba a mluvené slovo“, který posluchači poprvé slyšeli v roce 1929, brzy oslaví 90 let svého každotýdenního vysílání, což z něj dělá nejdéle nepřetržitě vysílaný program na světě. Na programu tohoto mezidenominačního pořadu jsou skladby v podání sboru a Orchestru Chrámového náměstí, za doprovodu varhan Tabernaclu. Součástí každého vysílání je také krátké inspirativní poselství.

Podle dirigenta a uměleckého vedoucího sboru, Macka Wilberga, počet diváků tohoto pořadu neustále roste: „Jedním z mnoha důvodů, proč je o pořad ‚Hudba a mluvené slovo‘ dodnes na celém světě takový zájem, je to, že pořad přináší naději, radost a útěchu prostřednictvím inspirující hudby a poselství. Při každém vysílání stavějí členové pěveckého sboru i orchestru na odkazu mnoha těch, kteří je předešli a přinášeli svým posluchačům tu nejvybranější hudbu a inspiraci.“

Vůbec poprvé se pořad „Hudba a mluvené slovo“ vysílal 15. července 1929, a to ve zcela improvizovaných podmínkách. Onoho letního dne natáhli pracovníci místního rozhlasu drát ze své režijní místnosti k zesilovači v Tabernaclu, který byl vzdálen několik ulic. Technici přidělali jediný mikrofon, který v té době rozhlasová stanice vlastnila, na štafle, ze kterých zachytával nejen zpěv sboru, ale také slova hlasatele, kterými uváděl jednotlivé skladby. Devatenáctiletý Ted Kimball – syn varhanisty Tabernaclu a určený hlasatel – seděl na štaflích po celou dobu vysílání pořadu, aby byla jeho slova slyšet.

Dnes se tento každotýdenní pořad vysílá prostřednictvím rozhlasu a běžné i kabelové televize ve Spojených státech a po celém světě. Zpěv sboru je živě dostupný také na jeho kanále na YouTube.

Pořad „Hudba a mluvené slovo“ byl zařazen do Národní dvorany slávy asociace rozhlasového vysílání [National Association of Broadcasters Hall of Fame] a do dvorany slávy Národního rozhlasu [National Radio Hall of Fame].

Českou republiku, resp. Československo, navštívil sbor Tabernacle Choir at Temple Square, tehdy ještě pod názvem Mormon Tabernacle Choir, v červnu 1991, kdy vystoupil v pražské Smetanově síni Obecního domu. 

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.