Tisková zpráva

Matoucí výklad vs. správné pochopení zdravotního zákona zvaného také Slovo moudrosti

Slovo moudrosti je zdravotní zákon pro fyzický a duchovní prospěch Božích dětí. Zahrnuje pokyny ohledně toho, jaké jídlo je pro nás dobré a jakým látkám se vyhnout.

V Nauce a smlouvách 89:8-9, Pán zakazuje užívání tabáku a „horkých nápojů“, které, jak vedoucí Církve vysvětlili, znamenají čaj a kávu. Současní proroci a apoštolové často učí, že Slovo moudrosti nás varuje před látkami, které nám mohou ublížit nebo zotročit závislostí.

S ohledem na tyto fakty, zkusíme ujasnit několik věcí, které mohou být dnes trochu matoucí.

Vaping, E-cigarety, atd.

Elektronické odpařovače nebo e-cigarety jsou zařízení, které lidé užívají pro inhalaci páry, obvykle různě ochucené. Jedna studie ukázala, že téměř dvě třetiny mladých uživatelů e-cigaret si myslí, že kapsle, které inhalují, obsahují jenom příchutě. To je daleko, daleko od pravdy. Většina kapslí k inhalaci obsahuje nikotin, který je vysoce návykový, a všechny obsahují škodlivé chemické látky. Vaping je jednoznačně v rozporu se Slovem moudrosti.

Mocha, Latte, Macchiato, atd.

Slovo káva není vždy obsaženo v názvu kávových nápojů. Proto je v kavárně (nebo jiném obchodě známém prodejem kávy) vhodné v případě nejistoty vznést dotaz na obsluhu, jestli je v objednaném nápoji káva. Nápoje se jmény jako café nebo caffé, mocha, latte, espresso, nebo cokoli co končí -ccino, jsou káva a jsou v rozporu se Slovem moudrosti.

Zelený čaj, ledový čaj

I zelený a černý čaj jsou vyrobeny z lístků té samé rostliny. Jediný rozdíl je v tom, že listy v černém čaji jsou fermentované a v zeleném čaji nejsou. Obojí je čaj a obojí je v rozporu se Slovem moudrosti. Některé nápoje v sobě mají čaj, ale neinformují o tom, proto je vhodné vždy kontrolovat složení. Také ledový čaj je pořád čaj.

Marihuana, opiáty

V dnešní době je marihuana legální pro léčebné nebo i rekreační účely v mnoha zemích, ale to neznamená, že může být jakkoli užívána a není to proti Slovu moudrosti. Léčebné použití se zkoumá, ale stejně jako jiné léky, například opiáty, je marihuana návyková látka. Takto návykové látce je potřeba se vyhýbat s výjimkou, kdy je užívána pod dohledem kompetentního lékaře a podle předpisu.

Poznámka ke stylistice: Když podáváte informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů, prosím použijte při první zmínce úplný název Církve. Více informací ohledně používání názvu Církve najdete v on-line dokumentu Stylistické pokyny.